Pyeongdae Panorama / Z_Lab


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong
  • Architects: Z_Lab
  • Location: 85 Pyeongdae-ri, Gujwa-eup, Jeju-do, South Korea
  • Architect In Charge: Noh Kyung-rok, Park Jung-hyun, Lee Sang-muk
  • Area: 125.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Kim Jae-kyeong


© Kim Jae-kyeong


© Kim Jae-kyeong


© Kim Jae-kyeong


© Kim Jae-kyeong

  • Construction: Zinyong Construction
  • Site Area: 500 sqm

© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

From the architect. Pyeongdaeri in Jeju was once called “Baengdui.” It means a wild field covered with stone sand grass. The old Jeju is well preserved in this village with traditional stone houses and cottages huddled together in the beautiful seaside. Recently,many newcomers from the land are settling down in this area, converting old farmhouses into handicraft workshops, stores, cafes and guest houses. They are making a positive impact to the village revitalizing the local economy while making efforts to preserve the rural character of the community.


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

The client was also a family that moved to Jeju from the main land. They were a so-called half-retired generation who retired but refused to live a life of retirees.They wanted to start a new life in Jeju, so they asked us to build a pension where guests can enjoy the privacy that single-family housing offers.


1F Plan

1F Plan

2F Plan

2F Plan

The construction lot was in the middle section of a big lot used for farming, so taking the future construction of the other lots on both sides into account was important in the design process. Thus, the idea of having side windows was eliminated, Keeping enough distance from both sides, a principle was established to bring the open panoramic view into the interior with the ocean view in the front. The lot was embracing a magnificent ocean view. Wishing the building and the land would reflect all the stunning views of the Pyeongdae Sea, we named the place “Pyeongdae Panorama.”


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

The concept of Pyeongdae Panorama was creating harmony with the neighborhood by using solid bricks and Jeju’s stone warehouse as a theme. The building would be the shape of two stone slates laid on top of each other with a large panoramic window from which guests can enjoy the sea view unfold in front of their eyes. Pyeongdae Panorama has only two guest rooms so they can be easily managed and maintained by the family without hiring anyone. A maintenance office of about 10m2 was created for the maintenance tasks such as cleaning and laundry washing can be taken care of within the building.


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

Each of the two guest rooms “Ocean Panorama” and “Garden Panorama” have a theme.To allow the guests to keep their privacy while enjoying the ocean view, the rooms are designed in an “L” shape, and the guests of each room can use the front and back yards, respectively. Each room sleeps up to 4 people,and the two rooms are connected by a door so a family or a group of friends can easily stretch out using both rooms. The stone walls are used in the ground to define the areas and create a sense of boundary.


Section

Section

The pension has a separate BBQ pit facing the sea as well as a private outdoor hot tub. The Ocean Panorama gives a spacious, open feel with a high ceiling and a panoramic windows in the living room that opens to the breathtaking sea view. The GardenPanorama has a bi-level structure with a private terrace where guests can enjoy the relaxing garden. Each room is decorated in accordance with the tone and manner, from the lighting and fabric to furnishing, giving a consistent look and feel. To make guests feel right at home, electronic door locks and the security system were installed.


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

As a livelihood forthe second start after retirement, Pyeongdae Panorama offers flexibility ofconnecting two separate guest rooms and scalability so the place can beexpanded to serve as a main home for the retirees some day when they decide toreally retire.


© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong

http://ift.tt/1MqsheE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s