#5 / Studio Wills + Architects


© Beton Brut

© Beton Brut


© Beton Brut


© Beton Brut


© Beton Brut


© Beton Brut

  • Architects: Studio Wills + Architects
  • Location: 70 Frankel Ave, Freeport, NY 11520, United States
  • Architect In Charge: Ng William
  • Design Team: Ng William, Wu Shan Yat
  • Area: 489.96 sqm
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Beton Brut
  • C&S Engineer: Civil and Geotechnical Associates
  • Quantity Surveyor : BKG Consultants Pte Ltd
  • Builder: TIM Contracts Pte Ltd
  • Carpenter: Sin Hiap Chuan Wood Works

© Beton Brut

© Beton Brut

The site faces a major thoroughfare, is flat and non-descript. Maximized to its permissible building volume, this can be a potentially over-sized house for a family of 4 (parents and teenage daughters) and their 2 helpers. The strategy of fragmentation was thus adopted to fragmentize the volume into comprehensible parts.


Floor Plan

Floor Plan

In order to accommodate a sizeable lap pool of 3 meter width along the side garden, the building had to be set-back by an additional 1 meter beyond the 2m building set-back line. This was considered to be undesirable due to the reduced building foot-print. Resolution was found by a shift of 1 meter back to the 2m building set-back line, in the upper levels, to regain the otherwise reduced building footprint.


© Beton Brut

© Beton Brut

This strategy was adopted in the making of the PLANS, SECTIONS and ELEVATIONS resulting in multiple ‘gaps’, between wall and roof planes, for light and ventilation. Roof planes were further tilted away from the western sun in order to shelter the interior spaces from the tropical heat and look to the distant whilst escaping the prying eyes of its immediate neighbors. 


Section

Section

Shades of grey, contrasting materials and textures and lighting quality were appointed across the entire section of the building to accentuate the fragments and heightens one’s experience of the entire house which oscillates between light and shade, open and enclosed, expansive and compressive spatial qualities.


© Beton Brut

© Beton Brut

Diagrams

Diagrams

#5 was a study in the making of tropical living spaces, in a dense urban environment, that is at once open yet private.

Product Brief:
Reinforced concrete (RC) – The roofs constructed in reinforced concrete and finished with a coat of paint, similar to the walls, give expression to a series of ‘shells’ that defines the enclosure and ‘one-ness’ to the entire house.


© Beton Brut

© Beton Brut

http://ift.tt/2eNKp5I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s