Bauhaus Museum Dessau Beginning Construction with Foundation Stone Ceremony


Courtesy of González Hinz Zabala

Courtesy of González Hinz Zabala

The first piece of the new Bauhaus Museum Dessau will be set into place this weekend as part of the “Bauhaus Building 90th Anniversary” event, one year after Barcelona architects González Hinz Zabala were selected as the winners of a fierce international competition for the commission.

González Hinz Zabala’s open concept, “Black Box” design was originally selected as a joint 1st place winner with a proposal from New York architects Young & Ayata in September of last year, and then awarded the commission for the final design in December following further fine tuning of the design.


Courtesy of González Hinz Zabala

Courtesy of González Hinz Zabala

“We succeeded, in collaboration with the architects, to further densify the museum concept in the process. The approach by González Hinz Zabala – to envision the Bauhaus Museum Dessau as an interplay between a hermetic spatial structure and an open-plan ground floor – now appears even more convincing. Also because the complex was given more of an aesthetic workshop character in this planning effort,” said Claudia Perren, Bauhaus Dessau Foundation director.

“This does not only correspond to the Bauhaus idea but also reflects the professional identity of the young generation of architects: Away from representational towards and interacting edifice with much room for experiments. I am positive that the Bauhaus Museum Dessau will become a very vibrant and open place.”

The design is envisioned as a dual structure system – on the second floor a “Black Box” gallery will house the program elements of “collection, custody and care,” with an airtight spatial structure to present the collection. Its counterpart on the ground floor is a flexible “open stage” space that will allow a variety of stagings and events to connect to the surrounding park and open space.

“All in all, it was a very dense iterative planning process that has yielded very convincing results. We optimised the volume of the building, including planning of usable areas, developed a convincing air-conditioning solution in interaction with the glass façade and matched interior materials to the museum program and function,” said Frank Assmann, head of the Bauhaus Dessau Foundation Construction Department.

The Bauhaus Museum Dessau is scheduled to be completed in time for 100th anniversary of the Bauhaus foundation in 2019. Upon completion, it house the huge collection of the Bauhaus Dessau Foundation, whose 40,000 exhibits make it the second-largest Bauhaus Collection in the world.

Project Credits

Client: Stiftung Bauhaus DessauBauhaus Dessau Foundation and the city of Dessau-Roßlau
Location: Dessau, Germany
Gross Floor Area: 5.513 m2
Architects: Addenda (GONZALEZ HINZ ZABALA SLP): Roberto González, Anne K. Hinz, Cecilia Rodriguez, Arnau Sastre, José Zabala
Local architect: BAL Bauplanungs und Steuerungs GmbH: Stefano Magistretti
Landscape architects: Roser Vives de Delàs, Patricia Pérez Rumpler 

News via Bauhaus Museum Dessau.

Foundation Bauhaus Dessau Announces Winners of Bauhaus Museum Competition
//cdn.embedly.com/widgets/platform.js

http://ift.tt/2gyYUc7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s