Camp Baird / Malcolm Davis Architecture


© Joe Fletcher

© Joe Fletcher


© Joe Fletcher


© Joe Fletcher


© Joe Fletcher


© Joe Fletcher

  • Landscape Architect: Cary Bush of Merge Studio
  • Contractor: Simon Fairweather & Associates

© Joe Fletcher

© Joe Fletcher

From the architect. Malcolm Davis Architecture built an incredible contextual indoor/outdoor living space. This off the grid home sits on a stunning 165-wooded acre property in a valley west of Healdsburg. Previously working with the Baird family for their first home in the Bay Area, Malcolm Davis already understood the family and their design aesthetic.


© Joe Fletcher

© Joe Fletcher

The home, similar to their very own family campground, is outfitted for the family yearning to unplug from their fast-paced lives and connect to the outdoors. The property has two main structures – a car and barn equipment shed and a main structure, which has three primary enclosed multi-function spaces on opposite ends of the central south-facing porch. These spaces can be used for sleeping, practicing yoga and games. The backyard has an 82-foot long solar-heated swimming pool, a concrete outdoor fireplace used for grilling and cooking and a partially screened outdoor shower, which also functions as their primary shower. In addition, the backyard is the families playground which includes a tree house, rope swing, archery area and two large grass areas flank the east and west end of property for outdoor activities.


© Joe Fletcher

© Joe Fletcher

“Camp Baird” is a fully functional, efficient and sustainable compound. The three enclosed rooms can be fully heated by Rais wood stoves while the kitchen is heavily insulated to stay cool on hot summer days. The galvanized metal roofs reduce heat build up and the metal cladding and hardwood Ipe decks in this Wildland Urban Interface zone minimize fire threat. The landscape, done by Cary Bush of Merge Studio, is filled with drought tolerant native species with a row of trees at the parking area to provide future shade for visiting cars. In addition, a snake fence – a 30″ tall metal wall – keeps the immediate compound free from critters.


© Joe Fletcher

© Joe Fletcher

Product Description: The buildings are clad in CorTen metal on the walls and galvanized metal roofs. The CorTen allows the simple shed structures to blend into the landscape. The galvanized metal roofs reduce heat build up. The metal cladding and hardwood Ipe decks in this Wildland Urban Interface (WUI) zone minimize fire threat.


© Joe Fletcher

© Joe Fletcher

http://ift.tt/2gKVpyC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s